Faceți căutări pe acest blog

Managementul fermei

sâmbătă, 7 septembrie 2013

Dupa ce v-ati hotarat sa puneti pe picioare o crescatorie de prepelite, urmatoarea decizie pe care trebuie sa o luati este aceea privind oferta pe care urmeaza sa lansati pe piata, respective clientilor dvs.

In mod concret, trebuie sa va definiti obiectivele, adica daca intentionati sa produceti oua sau carne sau ambele etc. In functie de alegerea pe care o veti face, veti achizitiona un anumit material biologic si o tehnologie specifica. In mod corespunzator si oferta dvs pe piata va consta in pui in varsta de 1-14 zile : pasari in varsta de 5-6 saptamani, care pot fi livrate in viu sau sacrificate (pentru carne); oua proaspete pentru consumsau pentru reproductie.
Modelul prezentat in cele ce urmeaza are in vedere o ferma de marime medie (500 de exemplare), organizata ca activitate auxiliara in gospodarie si profilata pe cresterea prepelitelor pentru productia de oua.

Amenajarile pot fi realizate fie apeland la firme specializate, fie improvizand cu forte si mijloace proprii.

Desi crescatoria de prepelite este, cum am mai aratat, putin pretentioasa din acest punct de vedere, trebuie indeplinite totusi anumite conditii pentru a se putea obtine rezultate performante.
Astfel, spatiile de crestere trebuie sa asigure caldura suficienta si stabil (22-24 C ), are curat, sau fie excesiv de umede; hrana trebuie sa fie de buna calitate, cu valoare nutritive optima; ciclul de productie trebuie sa se desfasoare continuu de-a lungul anului si, pe cat posibil,sa beneficieze de un anumit grad de automatizare.

In perioada anotimpurilor calde, la spatiile inchise de crestere, se pot construi niste voliere,oferind prepelitelor un habitat cat mai natural, rezultatul fiind o calitate a carnii si a oului net superioara fata de cea a prepelitelor crescute exclusiv in spatii inchise.

Climatizarea spatiului inchis se va face, de preferinta, cu mijloace electrice dotate cu thermostat. Se vor asigura o iluminare permanenta a spatiului, la nivelul de 5W\mp, o sursa de apa proaspata si un bazin-tampon, care sa aduca temperatura apei la aceea a incaperii. Ferma trebuie prevazuta cu anexe si zone de depozitare a hranei, a produselor, a ustensilelor, ca si pentru prelucrarea, ambalarea si stocarea produselor in vederea expeditiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Crestrea iepurilor

Postari populare